2012-07-01 09:37:04• hírek • Póti Orsolya

Tűzvédelmi szabályok a nyári betakarítások idejére

Aratás idején a tűzkárok megelőzésére is nagy figyelmet kell fordítani. A tűzvédelmi előírások betartására figyelmeztet a Szatmár Megyei „Szamos" Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége.

Az aratási időszak közeledtével a tűzvédelmi szabályok betartására hívja fel a lakosság figyelmét a Szatmári Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének főparancsnoka, Burz Iulian.

A nyári betakarítási munka igen tűzveszélyes, amelyre kellő körültekintéssel lehet csak felkészülni. Az elmúlt évek statisztikai adatai szerint ebben az időszakban jelentősen megnő a tűzestek száma, melyek a környezetre, az emberi életre és az értéktárgyakra egyaránt nagy veszélyt jelentenek.

Ezek elkerülése érdekében különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása. Az előírás értelmében aratáskor 1-2 eke és tárcsa, illetve 15 oltókészülékkel és egyéb tűzoltásra alkalmas eszközökkel (öt kasza, 15 vesszőseprű, 10 vizesvödör, egy 500 literes pumpával felszerelhető víztartály) ellátott utánfutó is a mezőn kell legyen.

Az üzemelő erő- és munkagép kezelője szükség szerint, de legalább naponta egyszer köteles a kipufogó-vezeték műszaki állapotát felülvizsgálni és a rárakódott éghető anyagtól szükség esetén megtisztítani. Az erő- és munkagépet, arató-, cséplőgépet a kezelő üzemeltetés közben nem hagyhatja el, egyéb munkát nem végezhet.

Amennyiben a mezőgazdasági munka során egy munkagép lángra kap, azonnal el kell távolítani azt az aratás helyszínéről, és minél közelebb kell vinni az oltókészülékekhez. A mezőgazdasági munkára vonatkozó jogszabály szerint a tűzoltás a következőképpen kell történjen: a tűzesethez először az önkéntes, majd a katonai tűzoltókat kell riasztani, ezt követően a beavatkozást a helyszínre elsőnek érkező önkéntes tűzoltó alakulatok kell elkezdjék, majd amennyiben szükséges, az önkéntesek átadják az irányítást a katonai tűzoltóknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: